Wiele mówi się o konieczności zbierania i segregowania odpadów. Ale czy ktoś zastanawia się co dalej należy z nimi zrobić? Zakopać, wysłać w kosmos a może…? No właśnie, pomysłów na pewno jest wiele, ale rozwiązań zaledwie kilka. W tym tekście przedstawię wam czym jest spalarnia śmieci i postaram się odpowiedzieć na pytanie czy spalarnie mogą być eko?

Spalarnie odpadów służą przekształcaniu odpadów, które nie nadają się do recyklingu. Są to często odpady medyczne, komunalne a nawet odpady przemysłowe. Odbywa się to za pomocą odpowiednich systemów filtracyjnych połączonych komorami, dzięki czemu nie zanieczyszcza się środowiska. Cały proces jest ściśle kontrolowany, a poszczególne etapy spalania śmieci uregulowane są dokładnymi wytycznymi. Dlatego właśnie spalarnie muszą spełniać odpowiednie normy jakości. Brak ich przestrzegania może oznaczać kłopoty prawne dla takich spalarni. Niekiedy realizują one założenia gospodarki o obiegu zamkniętym, za pomocą których instalacje termiczne wykorzystują powstałe ciepło do podgrzania wody lub wytworzenia energii elektrycznej.

Spalanie odbywa się przy ogromnej temperaturze 850-950 stopni Celsjusza, a produktem ubocznym jest tylko pył. Należy zauważyć, że spalarnia śmieci wypuszcza do atmosfery nieporównywalnie mniej szkodliwych substancji, niż gdyby te same śmieci spalone zostały w domu. Nie należy więc obawiać się szkodliwego wpływu na środowisko profesjonalnych spalarni śmieci, które działają w oparciu o normy jakości i specjalistyczne procedury bezpieczeństwa. Jedną z takich norm jest utrzymywanie ponad 850 stopniowej temperatury w komorze przy czasie przebywania spalin powyżej 2 sekund spalania. O spełnieniu wymogów takiego procesu spalania mówi nam Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 21 stycznia 2016 roku w sprawie wymagań dotyczących prowadzenia procesu termicznego przekształcania odpadów oraz sposobów postępowania z odpadami powstałymi w wyniku tego procesu.

W Polsce mamy na ten moment 9 spalarni odpadów komunalnych. Kontrastuje to z ogromną liczbą spalarni w Europie. Unia Europejska mówi jasno – wprowadzamy nowe i bardziej efektywne spalarnie śmieci, które w założeniu mają pozostawać niskoemisyjne. Co ciekawe, jedna ze spalarni śmieci komunalnych znajduje się również w Poznaniu.

Zapewne wielu z Was słyszało o “ekospalarni”. Czym dokładnie ona jest? Mianowicie w 2017 roku krakowski Zakład Termicznego Przetwarzana Odpadów otrzymał częściowo status wytwórcy zielonej energii. Uzyskuje on energię odnawialną poprzez spalanie odpadów. Jak to możliwe? Niniejszy dokument wydał Prezes Urzędu Regulacji Energetyki co oznacza, że ekospalarnia w Krakowie otrzymała zielony certyfikat. Zielony Certyfikat jest ilościowym mechanizmem wsparcia produkcji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnej energii. Z wyziewów spalonych śmieci ekospalarnia w Krakowie odzyskuje energię a na dobę spalanych jest tam ponad 700 ton odpadów w 2 liniach równoległych.

Od października 2016 roku zwiedzający spalarnię mają dostęp do ścieżki edukacyjnej. Każdy może umówić się na zwiedzanie, które jest bezpłatne. W każdy wtorek od godziny 8:00 do 14:00 pracownicy KHK S.A. oprowadzają wycieczki po terenie Zakładu. W każdy pierwszy wtorek miesiąca o godz. 14:00 zorganizowane jest zwiedzanie dla osób indywidualnych.

Jak widać spalarnie śmieci, pomimo negatywnych konotacji, są nieodłącznym elementem radzenia sobie z odpadami. Przechodzimy powoli do etapu, w którym nawet spalarnie mogą być eko, dzięki najnowszym technologiom oczyszczania spalin i wykorzystywania ich do produkcji energii. Świetnym przykładem jest właśnie ekospalarnia Kraków, która jest pionierem tych technologii w Polsce.

Kamil Janas
Nazywam się Kamil i jestem studentem V roku stacjonarnych studiów prawniczych na Wydziale Prawa i Administracji UAM. Mój grafik wypełniają studia, praktyki w kancelarii a weekendowo jestem kierownikiem w restauracji. Postaram się zainteresować Was, drodzy czytelnicy, artykułami, felietonami oraz moimi spostrzeżeniami, wobec tego, co dzieje się wokół Nas w kwestii szeroko pojętej ekologii. Postaram się spojrzeć na ów temat z różnych perspektyw – prawniczej, społecznej oraz po prostu studenckiej. Prywatnie jestem miłośnikiem kuchni włoskiej i japońskiej a podczas gotowania czas umilają mi audycje dobrze Państwu znanego podróżnika oraz odkrywcy smaków - Roberta Makłowicza.

Skomentuj. Jesteśmy ciekawi Twojej opinii!