Chcąc dbać o naszą planetę próbujemy coraz to więcej nowatorskich rozwiązań, które mają pomóc nam ogrzewać domy, segregować śmieci czy oczyszczać wodę. Wraz z postępującymi zmianami klimatu musimy zadbać, aby rozwijana przez naukowców technologia była w miarę tania, szeroko dostępna i efektywna. Jednym z dodatkowych źródeł energii jest energia słoneczna, którą możemy wprowadzić do naszego gospodarstwa domowego instalując panele fotowoltaiczne. Wówczas staniemy się prosumentami i możemy cieszyć się czystszą i tańszą energią. Ale co w sytuacji, gdy potrzebujemy dodatkowo ogrzać wnętrze domu, przybudówkę lub garaż? Z pomocą przychodzą panele na podczerwień.

Ogrzewanie domu poprzez panele na podczerwień polega na tym, że fale elektromagnetyczne przemieszczają się poprzez promieniowane. Dzięki temu energia z fal czerwonych emituje ciepło absorbując fale wywoływane przez organizmy żywe lub inne przedmioty. Wskutek takiego działania podczerwieni, fale zamieniają się w ciepło w momencie dotarcia do jakiejkolwiek powierzchni.

Pomieszczenie oraz powietrze w nim ogrzewane jest równomiernie. Bardzo często zachodzi sytuacja, gdzie standardowy model rozprowadzania energii powoduje, że przy podłodze zimą będzie ciągle chłodno nam w nogi, lecz zbyt gorąco, aby siedzieć w swetrze. Ogrzewanie na panele na podczerwień działają zgoła inaczej. Będą one ogrzewały pomieszczenie „jak słońce”, gdyż ciepło wysłane w ten sposób ogrzewa ludzi, przedmioty czy zwierzęta bezpośrednio, czyli w momencie styczności z ciałem ogrzewanym. Same koszty ogrzewania na podczerwień zależą od parametrów ogrzewanego budynku czy pomieszczenia. Niełatwo jest podać konkretną wartość oszczędności na ogrzewaniu na podczerwień, ale w dobie rosnących cen energii posiadając panele fotowoltaiczne na pewno nie stracimy. Co więcej, takie ogrzewanie to również korzyść dla naszego zdrowia!

Wykorzystanie paneli na podczerwień może na pierwszy rzut oka wydawać się niebezpiecznym pomysłem. Tyle przecież mówi się złego o falach energii emitowanych przez urządzenia domowe. Jednak nic bardziej mylnego. Ogrzewanie dzięki panelom na podczerwień jest ekologiczne, gdyż nie wydzielane są żadne spaliny. Ponadto tego rodzaju system grzewczy sprawia, że w powietrzu unosi się mniej alergenów i nie jest ono zbytnio wysuszone. Prozdrowotne czynniki ogrzewania na podczerwień odczują zatem alergicy i osoby z problemami dróg oddechowych. Udowodniono również, że promieniowanie czerwone ma korzystny wpływ na ukrwienie skóry, krążenie krwi oraz wspomaga leczenie bólów pleców, kręgosłupa, mięśni, stawów i układu odpornościowego.

Niezaprzeczalnymi zaletami ogrzewania na podczerwień jest przede wszystkim bardzo wysoka nośność ciepła, która przekłada się na ogrzewanie dowolnych powierzchni, łatwość montażu i równomierny rozkład ciepła. Ponadto możemy w sposób zdalny (przez aplikację) sterować ogrzewaniem z dowolnego miejsca na ziemi. Atutem są także niskie koszty samej instalacji i jej eksploatacji. Jest to zdecydowanie ekologiczne rozwiązanie i dopełnienie dla osób, które zdecydowały się na panele fotowoltaiczne. Ponadto emitowane ciepło z paneli (zamontowanych zazwyczaj przy ścianach) chronią pomieszczenie przed grzybami i pleśnią. Wadą takiego rozwiązania jest chociażby fakt, że nie podgrzejemy w ten sposób wody, gdyż musielibyśmy zamontować dodatkową instalację w tym celu. Przy bardzo starych budynkach ogrzewanie na podczerwień może konsumować ogromną ilość energii, co przełoży się bezpośrednio na koszty. Samo ogrzewanie jest niestety uzależnione od cen energii i tym bardziej słono zapłacimy, gdy nie mamy dodatkowego wsparcia w postaci paneli fotowoltaicznych. Rozwiązanie nie jest żadnym novum w świecie ekologii i energetyki, ale na pewno będzie zyskiwać na znaczeniu i popularności.

Źródła:
https://www.modularen.com/ogrzewanie-na-podczerwien/
https://global-online.pl/czy-ogrzewanie-na-podczerwien-jest-bezpieczne/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzejnik_na_podczerwie%C5%84

Nazywam się Kamil i jestem studentem V roku stacjonarnych studiów prawniczych na Wydziale Prawa i Administracji UAM. Mój grafik wypełniają studia, praktyki w kancelarii a weekendowo jestem kierownikiem w restauracji. Postaram się zainteresować Was, drodzy czytelnicy, artykułami, felietonami oraz moimi spostrzeżeniami, wobec tego, co dzieje się wokół Nas w kwestii szeroko pojętej ekologii. Postaram się spojrzeć na ów temat z różnych perspektyw – prawniczej, społecznej oraz po prostu studenckiej. Prywatnie jestem miłośnikiem kuchni włoskiej i japońskiej a podczas gotowania czas umilają mi audycje dobrze Państwu znanego podróżnika oraz odkrywcy smaków - Roberta Makłowicza.

Skomentuj. Jesteśmy ciekawi Twojej opinii!